Friday, October 06, 2006

Bikini Moda

Moda dünyasında bir devrim olarak nitelendirilen ve hayatımızdaki yeri tartışılmaz olan bikininin mucidi bir Fransız. Bikini 1946 yılında Louis Reard tarafından keşfedildi.
Reard, bu ismi; Pasifik Adası'nın bir zinciri olan ve Amerika'nın bir atom bombası atıp parçalara ayırarak gündeme getirdiği Bikini Atolü'nden ödünç aldı.


Bu, moda endüstrisinin iki parçalı plaj giysisi tasarlamadaki ilk girişimi değildi. Bu tarih, Sicilya, Piazza Armerina'da Villa del Casale'deki mozaiklerde resmedildiği üzere en az 1600 yıl önceye; Roma zamanına kadar uzanıyor. Bikini, çok fazla skandallarla gündeme geldiğinden o dönemin ünlü modelleri giymeyi reddetti. Reard bu problemi; Paris'in merkezinde ünlü Piscine Deligny'de gerçekleştirdiği lansmanda model olarak Casino de Paris'in nü dansçısını kullanarak çözdü. Brigitte Bardot, 'Ve Tanrı Kadını Yarattı' adlı filmde bikininin dekoratif potansiyelini gösterdiğinde ve halk her türlü riski göze alıp bikini giymeye başladığında henüz 1950'li yılların ortaları bile değildi.


Birden bire bikini, seksi bir giysi olarak St. Tropez'den İtalyan Riviera'ya kadar tüm mayo mağazalarında yerini almaya ve hatta sayı olarak yeterli gelmemeye başladı.Lycra'nın katkısı büyükBugünkü bikinilerde kullanılan Lycra elyafının üreticisi ve 1960'lardan bu yana bikinilerin daha iyi görünmesi, vücuda daha uyumlu ve daha uzun ömürlü olması için çalışan Invista'nın bu buluşun gelişimi üzerindeki etkisi büyük. 1960'ların sonunda naylon ve sektörde daha yeni olan Lycra kullanılarak yapılan ilk plaj giysileri, Avrupa plajlarında boy göstermeye başladı. Lycra ile bikiniler artık hem eskilerine göre çok çok hafif hem de çok çabuk kuruma özelliğine sahipti.


Bikini kullanma kılavuzu



Atmış yaşını kutlayan bikini, günümüzde en ileri teknolojilerle en iyi ipliklerle üretiliyor. Ancak iyi bakılmadığında ömrü kısalabilir.


İşte kullanma kılavuzu:


• Yıkarken çamaşır makinesi, sıcak su, deterjan, çamaşır suyu ve diğer ağartıcı temizlik maddelerini kullanmayın.

• Bikini ya da mayonuzu her kullanım sonrası elde, ılık su ve beyaz sabunla yıkayın.

• Güneş yağı, güneş sütü ve benzeri tüm kozmetikler mayonun dayanıklılık süresini en aza indirir. Bu yüzden bu ürünlerden sakının.

• Bikininizde birden fazla renk varsa, uzun süre ıslak bekletmeyin.

• Mayoyu direkt güneş ışığında değil, gölgede ve tersinden sererek kurutun. Böylece mayonuzun renginin solmasını engellemiş olursunuz.

• Islak ya da kuru bikininizi, asla kapalı plastik torbada muhafaza etmeyin.

• Havuzlarda hijyen amacıyla kullanılan klor, bikini kumaşına zarar verir. Bu nedenle havuz keyfi sonrasında bikininin çok iyi durulanması gerekir. Yetersiz durulama, yıpranmasına neden olur.